Clubinformatie


Zweefvliegclub Deelen is een vereniging met ongeveer 75 leden. De vereniging is opgericht sinds 1952 en bestaat uit een grote groep van enthousiaste vliegers en instructeurs met zeer veel passie voor deze prachtige en bereikbare sport. De club is gehuisvest op de militaire vliegbasis Deelen, midden op de Veluwe tussen Arnhem en Ede. Zodra het zweefvliegtuig in de lucht is, vlieg je direct boven Het Park De Hoge Veluwe,één van de mooiste stukjes van Nederland.

Zweefvliegen is een teamsport georganiseerd in clubverband. Zweefvliegen wordt gedaan mét, door én voor alle enthousiaste clubleden waardoor deze sport heel betaalbaar gehouden kan worden. Gezamenlijk zorgen we voor een professioneel ‘zweefvliegbedrijf’ die voor elk lid toegankelijk is: de één geeft instructie, de ander is startleider, iemand bedient de lier, iemand anders haalt de zweefvliegtuigen weer uit het landingsveld, allemaal plegen we onderhoud aan de zweefvliegtuigen. Zo houden we de kosten laag en maakt deze actieve rol dat het (leren) vliegen erg leerzaam.

Een vliegdag start meestal rond 9:00 en gaat door tot de avond. Aan het einde van zo’n vliegdag wordt vaak nog even een drankje en een hapje genuttigd in de bar van de hangaar. Aan het einde van een mooie, zonnige dag is iedereen weer een ervaring en belevenis rijker.

Het onderhoud aan clubvliegtuigen en het rollende materieel wordt in de winterperiode (1 november tot 1 maart) en zoveel als mogelijk in eigen beheer op zaterdag uitgevoerd. Ook de eigenaren van privé vliegtuigen doen dat in dezelfde hangar. Regelmatig wordt in deze periode nog een aantal speciale evenementen georganiseerd. Denk dan aan een schoonmaak ("loempia") dag en lezingen (overland, met parachute vliegtuig verlaten, et cetera).

De club beschikt over een mooi gebalanceerde vloot van 7 clubvliegtuigen waarvan zowel beginnende, gevorderde en ervaren vliegers onbeperkt gebruik kunnen maken.

Er wordt gezamenlijk gevlogen met Zweefvliegclub Rotterdam, die bestaat uit ongeveer 55 leden. Samen worden de krachten gebundeld en worden zaken zoals de lier, de lierbaan, de vliegtuigen en de hanger in goed overleg met elkaar gedeeld.

Meer lezen over onze club?
Op deze website laten we de verschillende kanten van een bijzondere hobby en betaalbare sport zien. Blader er eens rustig door heen en lees meer over Zweefvliegclub Deelen.

> Bestuur & Commissies
> Vliegend materieel
> Rollend materieel
> Hangaar + vliegveld